Hoppa till innehåll

Tommi Toija

 

   Tommi Toijas förunderliga värld, skulpturer och målningar 

Rörstrands Museums galleri Lidköping 17/4-3/6

 

GUBBAR MED SJÄLSLIGA TILLSTÅND  

Tommi Toija arbetar med ett personligt språk

En vindunderlig värld av drama, känslor och relationer skapar Tommi Toija med sina skulpturer. Någonhar sagt att: ” Varje skulptur är en aforism om en viktig angelägenhet”. Skulpturerna är knappt ca en halvmeter höga. De har stora huvuden med stora ögon. De verkar minst lika förvånade att se oss som det är för oss att se dem med sina långa bålar och armar och korta ben. 

– De är modellerade i lera. När de sedan är brända så tar målaren i mig över och deras uttryck förstärks med ett fritt expressivt  måleri i en stark känslobärande färgskala, säger Tommi Toija.

Han föddes 1974 och bor och verkar i centrala Helsingfors.

– Jag började som målare. Gick universitetskurser i design. Sedan skrev jag in mig på Helsingfors Academy of Fine Arts. Nu arbetar jag som fri konstnär i olika materia. Jag är inte keramiker på det sättet att materialet har någon huvudroll i mitt arbete.  Men de senaste åren har jag gjort skulpturer i keramik.

– Jag är inte så pedantisk i hantverket, men jag vill vara perfektionist när det gäller precisionen i innehållet. Jag målar helt fritt efter bränning, så jag är väl egentligen ingen ”riktig” keramiker. Mina skulpturer är inte vackra men de har karaktär.

Hur förhåller dina arbeten sig till traditionell skulptur? 

– Mina arbeten är traditionella skulpturer och då blir jag en traditionell skulptör som försöker hitta ett personligt uttryck. Jag modellerar och färgsätter, försöker fånga en känsla med form och färg. Men jag presenterar mina arbeten tillsammans som en installation. Då får figurerna relationer och man kan skildra mera sammansatta känslor. – Mina figurer befinner sig i en egen poetisk värld mitt i livets virvlar.  

Vad vill du berätta med de här små gubbarna med moln över huvudet som blåser såpbubblor, eller pissar i ett hörn? 

– De berättar ingen historia. Det är självporträtt på ett vis, som ger en mental bild av mig. Det finns ett stänk av humor i dem. Olika sidor av samma sak. Men mest handlar de om svåra saker. En del är rent tragiska. Det kan se kul ut med en gubbe med ett svart moln över huvudet, men hur kul är det egentligen…. 

– Det handlar om själsliga tillstånd och jakten efter ett personligt språk att berätta om dem på.

Men det finns också optimism och skaparglädje.

– Skulpturen med en pojke som blåser såpbubblor är bilden av hur man kan skapa ett eget universum. Det handlar om lek och kreativitet.. Han visar tavlor också.

– Det är variationer på samma tema. Mera reliefer än målningar. 

Är dina arbeten typiskt finska?

– Människornas utsatthet och känslor går nog att känna igen i alla länder. Konsten är i huvudsak ett universellt språk. Möjligen bryter mina litet på finska.

Han har just avslutat en utställning på Svenska institutet i Stockholm. Och är med i en på Eskilstuna Konstmuseum. Jobbar på för nästa stora utställning hemma i Helsingfors.

– Och så ska jag göra några skulpturer i brons Jag tror att de skulle trivas och passa bra ute i livet i stads- och parkmiljöer, avslutar Tommi Toija.

BO BORG

2007 04 20 Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst