Hoppa till innehåll

Mia E Göransson

NÅGOT SOM INTE STÄMMER 

Keramik – Galleri Anna H 31/3-18/4

Mia E Göransson

Mia E Göransson har satt upp skivor på väggarna som ett slags anslagstavla.

– Jag vill visa vad jag har i ateljén, små prover för att visa vad jag kan jobba vidare med. Blandat med färdiga föremål.     
Hon har arbetat med avgjutningar av grenar och löv och annat ur naturen. 

– Det svåraste är stenar! Löv blir inte så tredimensionellt, jag gör den platt och kan forma vidare i lera. Men i sten är det svårt att få släpp på formen. Hon gör sammansättningar med volymer som utgår från cylindrar och kvadrater. Och har gjort ett montage av avgjutningar av sprängsten, som blivit vackert vita stenar. Löven sätter hon ihop i rutor. Hon har gjort dem med infärgad lera så de blir fosforicerande.  

– Jag har jobbat i vitt benporslin tidigare men har testat att färga in leran så den ser okeramisk och syntetisk ut. Det blir en spänning med det gula plastiga materialet som något oväntat som inte stämmer. Tillsammans bildar rutorna något som ser ut som en tårta. 

– Många säger att det är bakverk. Men det är inget jag tänkt på. Jag tycker det är kul med det sockersöta. Det är så sött att man nästan kväljs. Hon utmanar publiken. 

– Det är en retning, inte det traditionella. Jag testar olika uttryck i material. Det är därför jag är konstnär och keramiker. Jag får så många idéer… Mia E Göransson arbetar i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik på Värmdö sedan 1996 och bor i de gamla arbetarbostäderna. Fabriken med anor från 1700-talet är till största delen nerlagd men det finns lite produktion kvar. 

– Det är himla kul att jobba där ur den aspekten, att föra traditionen vidare. Hon kallar den färggranna utställningen för månadens namn. 

– Det är den årstiden när vi går från det mörka med lite snö. Det spricker upp och här kommer påsken med det gula. Hon är född i Linköping och har gått Hovedskous målarskola i Göteborg. 

JAN BERGMAN

2007 04 01 – © ZENIT kulturtidningen i väst