Hoppa till innehåll

Charlotte Mumm

Charlotte Mumm, som går på konsthögskolan i Kassel i Tyskland, tillbragte ett år 2002-2003 som gäststudent i Kina. Närmare bestämt i tiomiljonersstaden Chongqing i sydvästra delen av jättelandet. Det var en omtumlande upplevelse som satte spår i hennes målningar. När man inte förstår språket blir intryck av färger och allt man ser starkare.

– Jag försökte med yttre och inre bilder förstå vad som hände, berättar tyska Charlotte som visar 18 bilder och fotografier från Kina. Hon har inspirerats av den egensinniga apan som är en symbol för lycka och som hon såg på flera ställen, bl a som prydnad på en karusell. Det är ett av de djur som kineserna använder i sin almanacka, 2004 är apans år.  En långörad kanin med drag av leksak målade hon efter att ha sett en sådan i ett slags musikspelande automat på gatan i Peking, i en sådan kan kinesiska föräldrar sätta in sina barn. Över huvud taget spelar gatan en stor roll i vardagen.

– Föräldrarna behandlar och klär sina barn som prinsessor och prinsar. Det är bara tillåtet att skaffa ett barn i Kina. Året vid den kinesiska systerskolan och diskussionen om vad konst är gjorde henne självmedveten. – Det var bra för mig. Särskilt att jag fick se hur andra konstnärer arbetade och hur konsten utvecklades. Vi hittade en form som överskred reglerna och det accepterades av lärarna som såg att vi var begåvade.

Galleri Thomassen 13-31/3 2004

JAN BERGMAN