Hoppa till innehåll

Cecilia Darle

PRAKTIK AV TEORIN

Installation, teckning. Galleri Thomassen, X-rummet 12-29/4

Cecilia Darle vill betona görandet. Att reflektera över sin praktik. Så kallar Cecilia Darle sin installation av papper.

– Det heter den texten. Det har varit aktuellt för mig den här våren, pekar hon mot flaskan vars innehåll rinner ner i en bägare och vidare ut över golvet. 

Cecilia Darle

Cecilia Darle går en kurs i högskolepedagogik för konstnärliga discipliner på Valand.

– Det är roligt att göra praktik av teori, med det samma. Det är väldigt handgripligt. Utställningen är snabbt tillkommen mer av en tillfällighet.

– Jag jobbar med teckning i rum på olika sätt. Ofta har jag gjort verk på plats i utställningsrum. Jag har ofta utgått från fotografier och projicerat och tecknat med magnesiumpulver som fäster tillfälligt.  Den här gången försöker hon vidga begreppen.

– Flaskan är som ett flöde. Det handlar om att man aldrig får plats. Att det svämmar över, förklarar Cecilia Darle.

Cecilia Darle, teckning

– Det är viktigt att betona det praktiska, görandet går före ordet ibland. Jag vill visa att det praktiska är viktigt. På en vägg finns en bild av en gaucho, en ridande bonde var lasso hon har tecknat ut över nästa vägg. Sitt arbetsbord med flaskor, penslar och skrivbordslampa har hon återgivit i naturlig storlek med brunt papper i ett hörn. Några av hennes spröda teckningar på papper har motiv av händer som leker med ett snöre och fyller i kryss i ett rutpapper. 

JAN BERGMAN, 2007-04-15 

© ZENIT kulturtidningen i väst