Hoppa till innehåll

Akiko Ikeda

Akiko Ikeda, video – Ålgården, Borås, 23/3-8/4

 JAPANSKA ÄVENTYR I VERKLIGHETEN
Akiko Ikeda filmar med modellplan
 

Ålgården är en ideell föreningen som startade 1973 som kollektivverkstaden Borås Konstgrafiska Verkstad, (BKV). Ålgården var från början en kvarn som grundades på 1600-talet. Under en period användes huvudbyggnaden som vattenverk, BKV flyttade in 2000.

Numera används hela Ålgårdsområdet för konständamål. Huvudbyggnaden är galleri där föreningen arrangerar 3–4 utställningar per termin av såväl gästande svenska och internationella konstnärer som föreningens egna medlemmar. Även den vackra utomhusmiljön används ibland för utställningsändamål. På galleriets övervåning finns en gästateljé som
utnyttjas flitigt av gästande konstnärer. Det gamla ställverket är numera en litografi- och screentrycksverkstad. Tornet, det s k giraffhuset, fungerar som glasverkstad med fusingugn. I en särskild byggnad finns därutöver verkstad för koppargrafik. Bostadshuset fungerar som kontor, kök, gästbostad och digitalverkstad.

Tillsammans med utställningsverksamheten och verkstäderna arbetar föreningen också med kurser inom sina olika grenar samt krokiteckning som har en lång tradition på Ålgården.
Björn Bredström var den visionära konstnären som startade Ålgården och har byggt upp det till vad det är idag. Björn fick Borås Stads kultur stipendium i
höstas när jag var på besök. Alla intresserade har möjlighet att bli medlem i Ålgården. Det som krävs är att man har de kunskaper som behövs för att självständigt kunna använda utrustningen. Om man inte redan har dokumenterade kunskaper kan man enklast delta i någon av de kurser som anordnas fortlöpande.

Ålgården har visat många olika typer av konst i sin utställnings lokal. En av de mest kända konstnärerna som har visat sin konst heter Jim Dine en superkändis som verkade i samma kretsar som Andy Warhol och de andra popkonstnärerna på 60-talet.

En mindre känd men intressant konstnär som skall ställa ut på Ålgården i vår heter Akiko Ikeda . Hon är från Japan och möte Christina Lindeberg som är verksam på Ålgården, under en vistelse i Japan. Akikos senaste projekt som hon har arbetat med sedan 2001 heter ”They’ve still stuck on your wall”, det handlarom rörelser och drömmar. Rent tekniskt så sätter hon fast en liten modell av ett flygplan på tex. fönstret på en bil, buss eller något annat fordon, sedan filmar hon resan med det lilla modell planet i fokus mitt i filmen. Ikeda förklarar att det handlar om ett färdmedel för hopp, eftersom hon bor på en ö så är flygplan det viktigaste färdmedlet för att komma tll någon annan del av världen. I början var hennes fokus på det lilla modelplanet som hon satte på fönstret, men allt eftersom projektet mognade flyttade fokus till bakgrunden, när hon kände denna förflyttning av fokus så bestämde hon sig för att fortsätta med projektet. På Ålgården kommer Akiko att bla. visa sina mycket märkliga filmer med flygplanet i fokus då hon är ute på sina äventyr i verkligheten.

KIMMO HAKONEN – 070327
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst